For præcis 140 år siden skete en forfærdelig ulykke i Faxemosen ved Græsted. To små piger og deres bedstemor faldt gennem isen og druknede den 11. februar 1882.
Jeg skrev denne historie allerede i 2018, men forleden dag fandt jeg ud af flere detaljer – desværre tragiske også – om familien. Så her kommer en opdateret version af en fattig families skæbne.
Faxemosen
Faxemosen er et moseområde, der ligger mellem Græsted Overdrev og Dønnevælde sydvest for Græsted. Allerede ved udstykningen i 1780’erne havde man vurderet at jorden var for dårlig at at der kunne dyrkes det store, så først mente man slet ikke, at det kunne svare sig at udstykke området til beboelse. Men bønder har brug for husmændenes arbejdskraft, så man endte alligevel med at udstykke en hel del ret små lodder jord og gav dem i arvefæste til dem, der måtte have lyst til at få foden under eget bord – hvor småt det end måtte være.
Unge familier i den fattige ende af skalaen startede deres liv ud her. Kun få ser ud til at bo på overdrevet hele deres liv – mange flyttede videre, så snart de formåede det.
Familien
18. november 1867 blev den 25-årige ungkarl Christian Larsen gift med den 21 år gamle Karen Saxildsdatter.
Christian var barnefødt på et af de små parcelliststeder ved Faxemosen (f. 5/11/1842) som søn af husmand Lars Jørgensen (f. 1810) og Karen Hansdatter (f. 1809). Det er værd at bemærke, at en af fadderne ved Christians dåb var den unge Jørgen Jeppesen. Han er ophavsmanden til Dønnevælde Teglværk, som helt op i slutning af 1980’erne var en betydelig arbejdsplads i Dønnevælde.
Karen Saxildsdatter er den uægte datter af Margrethe Saxildsdatter og en uvorn gårdmandssøn, Jens Nielsen fra Bjæverskov i Præstø Amt. Karens mor flytter til Holgerskøb ved Mårum med Karen og hendes lillesøster, hvor pigerne vokser op.
Karen og Christian mødes og gifter sig som sagt i 1867. De nygifte bor i det lille hus, hvor Christian er født sammen med Christians mor, Karen Hansdatter på 58 og Christians søster, Ane Kirstine Larsen, som er 15 år. Christians far, Lars Jørgensen er død året før, den 22/6/1866, 55 år gammel.
De unge tager over
Christian og hans unge kone overtager den lille ejendom og gammelmor går på aftægt. Selvom søsteren Ane burde være gammel nok til at tjene ude, bliver hun dog også hjemme lidt endnu. Hun bor i hvert fald stadig hos dem ved folketællingen i 1870, hvor hun er 18 år.
Jeg kan ikke med sikkerhed finde ud af, hvilken ejendom, der er tale om. Den tilhører det område, som kaldes Græsted Mark og den ligger nordøst for den nuværende Faxemosevej. Klik her for at se området på Google Maps. De boede på en af ejendommene, der ligger inden for den orange optegning
Karen og Christian når at få 7 børn mens de bor i det lille hus:
- Laura Larsen f. 15/12/1969 (omtalt nedenfor)
- Karl Christian Larsen 21/9/1870 (ændrer i 1917 sit efternav til Rugsten)
- Lars Peter Larsen 11/12/1871
- Hanne Marie Larsen. F. 1/3/1874 (omtalt nedenfor)
- Karoline Agnete Larsen 15/6/1876
- Anna Margrete Larsen 1/2/1879
- Emma Hansine Larsen 25/10/1881 (omtalt nedenfor) Dør i august samme år som søstrene – kun 7 mdr. gammel. Står på samme side i kirkebogen https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?epid=21618485#390277,74249233
Med fødsler så tæt på hinanden, var det ikke sjældent at spædbørn døde under eller kort efter fødslen. Men for Karen og Christian er det heldigvis ikke sket, så det priser de sig nok lykkelige over.
Ved folketællingen i 1880 kan man i hvert fald se hele familien samlet med de ældste seks børn, den 71-årige bedstemor og Christians søster, der nu er 27 år og vel nok “forsørger sig selv”, som der står, men ikke desto mindre bor hos familien – sandsynligvis på yderst begrænset plads. Kort efter føder Karen endnu en datter, den lille Emma Hansine.
Tragedien på isen
Den 5. februar 1882 startede nok som en helt almindelig vinterdag. Christian og Karen har nok haft travlt med hver sine opgaver og bedstemor har set efter de nu 7 børn, der var i huset. Den 7-årige Hanne beslutter sig for at gå ud og lege på isen, der ligger så fint på søen ude i Faxemosen. Vi ved ikke om hun er alene, men hun er nok ikke længere væk fra huset end at hun kan høres derfra.
For pludselig sker det forfærdelige – Hanne går gennem den tynde is og falder i det iskolde vand. Hendes storesøster, den 13-årige Laura, børneflokkens ældste hører hendes råb og løber straks ud for at redde hende. Men Laura er slet ikke erfaren i, hvordan man redder mennesker op fra tynd is, så inden hun når at hjælpe Hanne op, falder hun selv gennem isen. Piger råber sikkert op – højt nok til at bedstemor Karen hører dem. Den 73-årige kvinde forsøger også efter bedste evne at redde begge piger op, men det er også forgæves. Også hun ender med at gå gennem isen og bliver nok trukket ned af de gennemvåde uldklæder og bliver lammet af kulden.
Det forfærdelige er et faktum. Alle tre drukner i den forræderiske mose inden nogen kan nå at redde dem.
I kirkebogen skriver Pastor Assens med sin sirlige skrift:
“Karen Hansdatter, enke efter husmand Lars Jørgensen, aftægtsnyder hos sønnen, husmand K. Larsen i Faksemose, 73 år. Laura Larsen, 13 år og Hanne Marie Larsen, 7 år, døtre af husmand Kristian Larsen i Faksemose.”
Ude til højre er sat en note om dødsfaldene. Det gjorde man ikke så tit, kun når der var helt særlige forhold til stede:
“Druknede i en tørvegrav ved at falde gjennem isen. Først nr. 5 og søsteren under forsøget på at redde hende og bedstemoderen under forsøget på at redde begge sønnedøtrene.”
Aviserne
Ligesom i dag, nød aviserne landet rundt at svælge i den tragiske historie. Det startede i Frederiksborg Amts avis:
“Tre mennesker druknede. I søndags eftermiddags i Faxemose på Græsted Overdrev, nemlig to børn i en alder af 7 og 13 år og en gammel kone på nogle og halvfjerdsindstyve år. Først faldt det yngste barn igjennem isen, det ældre gjorde forsøg på at redde det, men faldt også igjennem, og på tilråb af andre børn, kom den gamle kone til for at frelse børnene. Hun faldt ligeledes igjennem og alle tre druknede. “
Samme historie sås også i Stubbekøbing Avis, Randers Amtsavis, Holstebro Avis, Vejle Amts Folkeblad, Viborg Stiftstidende, Kalundborg Avis, Nykøbing Avis og Middelfart Avis.
En ulykke kommer sjældent alene
Da jeg sad og researchede denne frygtelige historie, så faldt mine øjne pludselig på siden fra kirkebogen, hvor de tre døde var optegnet. Klik selv her og se hele siden.
Få linjer længere nede så jeg igen forældrenes navne stå ud for en piges dødsfald.
Det var den kun 7 måneder gamle Emma Hansine Larsen, der også var død. Det er ikke angivet, hvad hun døde af, men hun var født 25/10/1881, så hun var kun 3½ måned, da hendes mor mistede sine to døtre og sin svigermor på en gang. Taget i betragtning, hvor skrøbeligt livet var den gang, kan det måske tænkes, at mor Karen har mistet sin mælk eller på anden måde ikke har haft overskud til at tage sig af den lille baby og det måske har været medvirkende til at hun blev syg og døde?
Vi kan ikke vide det – men faktum er, at familien må have været fuldstændig knust over sådan et herrens år.
Flytning til Esrum
Uanset om det skyldes dødsfaldene eller andre forhold, så vælger familien kort tid efter at flytte fra Faxemosen. De flytter til Esrum til det område, der kaldes Rishaven, matrikel 20f. I dag hedder adressen Rishavevej 15, 3230 Græsted. Umiddelbart ser det ud til at være et lidt større hus med lidt bedre jord end hvor de kom fra.
I Esrum får Karen og Christian yderligere tre børn:
8. Laura Marie Larsen 15/9/1883 . Læg mærke til at denne datter er opkaldt efter den døde Laura, som var deres første barn.
9. Emma Hansine Larsen 19/11/1884. Igen bliver en datter opkaldt efter en afdød søster.
10. Hans Martin Larsen 13/4/1888 . Karen er 41 år da hun her føder sit sidste barn.
Karen og Christian bliver boende i huset i Esrum resten af deres dage. Lige til deres død bor de sammen med deres næstyngste barn, Emma Hansine. Det viser sig ved en senere optegnelse at Emma har en hjertesygdom og derfor er ude af stand til at arbejde.
Ved folketællingen i 1916 ses den 73-årige Christian og den 69-årige Karen i huset i Esrum. De bor med den nu 31-årige Emma, som man må formodes dog har været rask nok til at hjælpe sine gamle forældre.
- januar 1917 dør Christian Larsen , 74 år gammel. Karen dør 25/2/1922 75 år gammel