Erhverv

Dønnevælde og omegn er klart præget af at være et landbrugsområde. Men også landmænd har brug for at der blev udfoldet forskellige, nødvendige håndværk, såsom smedearbejde, skomagere, slagtere, tømrere og snedkere, stenhuggere, skræddere, vævere mm. Midt i 1800-tallet kom også butikker med kolonialvarer og alskens andre tilbud.

Eftersom jorden i området er meget dårlig, har et af dem mest almindelige bierhverv  – især for husmændene – været kulsvidning. Og man kom måske nok heller ikke altid lovligt til Grib Skovs største råvare: Træet.

Men også tørv og ler til mursten og tegl er nogle af de råvarer, som området kan byde på. Derfor var de største industrier, som sås op gennem 1800-tallet typisk savværker, teglværker og tørveskæring.

I lokalområdet huskes især Dønnevælde Teglværk, der blev grundlagt i 1850’erne af Jørgen Jeppesen og som langt op i 1970’erne beskæftigede mange, senest under ledelse af familien Wever. Teglværket er i dag nedlagt og området benyttes af Græsted Entrepenørservice.

Dønnevælde har også haft to købmænd, som endda eksisterede samtidig i en periode. Mange husker stadig den sidste, der lå på Dønnevældevej 72. Butikken lukkede i slutningen af 1970’erne.

Permanent link til denne artikel: https://donnevelde.dk/industri-haandvaerk-og-koebmaend/

Dønnevælde Teglværk

Denne side kommer snart

Håndværkere

Denne side kommer snart

Kulsvidning

Denne side kommer snart

WordPress PopUp Plugin