Kaninkød

På Møllebjerghus opdrætter vi kaniner til slagtning.

Vi spiser det meste selv, men når vi har overskud, sælger vi af det.

Kaninkød er delikat, fedfattigt og klimavenligt – og så kommer det fra kaniner, der har haft det virkelig godt.

Læs evt. mere om kaninkød som “upcoming trend” ved at klikke her.

De store unger køler maverne ved at grave sig halvt ned i jorden

 

Hvordan finder man os?

Vil ligger i Dønnevælde ved Græsted i Gribskov kommune.

Adressen er: Bjørstrupvej 37a, 3230 Græsted

Huskattene Willy og Tut lusker rundt om navnestenen i indkørslen. Bagved ses køkkenhaven og kaninfoldene.

Må man klappe kaninerne?

JA! Fra starten af maj til midt i oktober har vi åbent for fri kæl, klap og fodring af kaninungerne.
De går sammen på en stor udendørs fold, hvor man kan gå ind og hygge alle døgnets lyse timer.

Vi har kun nogle enkle regler:

  1. Sørg for at lågen er ordentligt lukket hele tiden
  2. Børn under 10 år skal være sammen med en voksen
  3. Fodring kun med kål, græs, salat, majs og rodfrugter (ikke kartofler) samt tørt brød. Nogle fødevarer er giftige for kaniner, så spørg os, hvis du er i tvivl, eller hold dig til den sikre liste.

Man må gerne nusse med kaninerne – og også med katten. Den er svær at se, fordi den har samme farve og størrelse som de sorte kaniner

Hvordan foregår salg af kaninkødet?

Da vi ikke har et godkendt slagtekøkken, sælger vi vores kaniner som “stalddørssalg”.

Det betyder, at vi kun sælger kaninkødet friskt. Vi melder ud, hvornår vi slagter og så sørger vi for aflivning, og fjernelse af skind og indvolde samt hoved og ben. Du skal afhente kaninen indenfor en time efter slagtning og selv sørge for at køle den ned.

Derefter kan du godt tilberede kaninen med det samme, men vi anbefaler, at du svøber den i et rent klæde (ikke plastikpose) og lader den modne i køleskabet ca. 5 dage. Så får du det møreste kød. Du kan sagtens fryse kaninen, enten hel eller parteret og så tø den langsomt op.

Kaninkød smager skønt – og er både sundt og klimavenligt

Hvordan smager kaninkød?

Kaninkød er helt lyst, fedfattigt og lidt fastere i strukturen end kylling. Smagen er som en mellemting mellem svinemørbrad og kylling. Man kan bruge kødet i alle retter, hvor man ville bruge en høne eller finere udskæringer af svinekød. Kødet bliver allerbedst i sammenkogte retter, hvor knoglerne koges med, men smager også godt som filet på grill eller helstegt. Her er det dog vigtigt at omvikle fx med bacon, da kødet ellers bliver tørt. Vores personlige favorit er kanin i dijonsennep. Prøv fx Pricernes opskrift ved at klikke her. 

Hvad koster en slagtet kanin?

Vores slagtede kaniner vejer mellem 1,5 og 2,0 kg uden skind, hoved og indvolde.

Vi tager en enhedspris på 200,- pr. kanin, dvs. en kilopris mellem 100 og 135 kr.

Hvornår er der åbent for salg?

Kaninerne fødes om foråret og vi slagter typisk i starten af juli og starten af oktober. Hvis du er interesseret i at købe en kanin, kan du bestille den og så skriver vi til dig, når vi har den præcise slagtedato.

Send en mail for bestilling: mwb@donnevelde.dk Skriv navn og telefonnummer, så kontakter vi dig, når slagtedatoen nærmer sig. Husk, at vi har et begrænset antal dyr til salg, så det er “først til mølle”.

OBS: Vi har fået uventet små kuld i 2022. Derfor kan vi desværre ikke tilbyde mere kød i år. Men vi håber på nyt fra sommerne 2023, så skriv endelig alligevel

Hvad med dyrenes velfærd?

Vores fire kaninhunner får kun to kuld hvert år, så de ikke bliver udpint.

Ungerne bor med deres mor i ca. 8 uger mens de dier og derefter slippes de ud på et stort, fælles udeareal, hvor de kan strække benene og få et dejligt kaninliv. De kan søge ly under skærme, når solen brænder og de tilbringer natten i en fin sovekasse, hvor der er lunt og ly for ræven og andre rovdyr.

De voksne hunner og vores han har hvert sit store bur, hvor de både kan græsse ude og lune sig inde.

Alle kaniner får wrap fra vores egne marker og grøntsager fra køkkenhaven. Derudover får de fuldfoder, græs, urter, grene og andet godt.

Det er da velfærd 🙂

30 halvstore pelsede piratfisk

Hvordan foregår slagtningen?

Kaninerne bliver hentet en af gangen og båret i en kurv få meter til vores slagtested. Her bliver de nusset mens de bliver skudt i panden med en lille boltpistol. Kaninen når dårligt nok at blive bange, så er den død.

Lige efter hænges den op og får halsen skåret over, så vi er stensikre på, at den er helt død få sekunder efter. Derefter fjernes pelsen og ben og hoved skæres af, hvorefter indvoldene fjernes. Hvis vi selv skal spise den, lægger vi den til modning og parterer den efter 5 dage, hvorefter kødet spises eller fryses ned.

Man er velkommen til at være med til slagtningen og evt. selv prøve at rense en kanin. Det kan være en spændene oplevelse, især for børn, som kan have gavn af at vide, hvor udramatisk det er at lave levende dyr om til spiseligt kød. Vi har ofte haft helt små børn med og ingen er endnu blevet skræmte – kun nysgerrige. Vi fortæller undervejs og svarer på alle spørgsmål, så børnene forstår, hvad vi gør og hvorfor vi gør det.

Hvad gør I med skindene?

Skindene bliver kasseret, så hvis du vil have det med, må du gerne få det. Man kan selv garve sine skind. Det er ikke svært – blot tidskrævende. Der findes mange fine videoer på youtube, der viser processen.

Status for 2022

I år har vi fire hunner: Grå, Røde, Margrethe og Juliane samt en han, der hedder Hvide.

Alle hunnerne er blevet parret i starten af februar, så til starten af marts forventer vi fire kuld unger i mange sjove farver. Disse skal slagtes den første uge i juli.

Vi regner med at få fire kuld mere ca. 1/6, som skal slagtes i starten af oktober.

Et kuld fra 2019 på 9 unger – knap 3 uger gamle

Store Grå med to af sine unger

Vores tidligere hankanin, Manse. Han har givet mange fine unger gennem to år.

Kaniner er ikke glade for varme – men så kan køleelementer være populære

Det er skønt at være ude i den store indhegning, når man kun er 8 uger gammel.

Det er trygt at ligge inde og kigge ud – også selvom man bliver lidt mast

Græs er yndlingsmad for en sulten flok unger

 

 

 

Permanent link til denne artikel: http://donnevelde.dk/kaninkoed/